Skip to content

Wetgeving voor geblindeerde autoruiten in Nederland 


Solarplexius beantwoordt enkele vragen over wet- en regelgeving met betrekking tot blindering en getinte autoruiten. 

Nederland heeft zeer eenvoudige en duidelijke regels voor het kleuren van de auto of een voertuig. Als u zich zorgen maakt over de kleuringswet en zeker wilt weten of het niveau van tinten op uw auto onder de limieten ligt, lees dan hieronder. 

WAT IS DE WETGEVING MET BETREKKING TOT TINTEN?

Folies en coatings die de lichttransmissie aanzienlijk beperken, mogen niet op de voorruiten en zijruiten worden gebruikt. Beschadigde of verkleurde voorruiten en zijruiten zijn namelijk verboden. Er mogen ook geen dingen op het glas zitten die het zicht van de bestuurder belemmeren. Als de auto geen rechter buitenspiegel heeft, geldt dit ook voor de achterruit. 

LICHTDOORLATENDHEID AUTORUITEN

Ten minste 55 procent van het licht moet door de voorruit en zijruiten in de buurt van de bestuurdersstoel gaan. Als de auto links en rechts een buitenspiegel heeft, kan de lichttransmissie via de achterzijruiten en achterruit worden verminderd. 

WAAROM ZIJN ER WETTEN VOOR HET TINTEN VAN AUTORUITEN?

De basisreden voor de kleuringswet voor de voorruit is om ervoor te zorgen dat het zicht van de bestuurder niet wordt aangetast door de lichtdoorlatendheid van de blindering. Simpel gezegd: de kleurwetten zijn er voor ‘verkeersveiligheid’. Bij sommige verkeersongevallen zouden de getinte voertuigen een van de factoren zijn. Donker getinte voor- en zijruiten zijn gevaarlijk omdat ze het zicht van de bestuurder beperken. Ramen die te donker of getint zijn, kunnen schadelijk zijn bij nat of bewolkt weer. 

BOETE BIJ TE LAGE LICHTTRANSMISSIE AUTORUITEN

autoruit gaat. Als de gemeten lichttransmissie te laag is, dan: 

  • Kunt u boete krijgen  
  • Kan de politie deel I van uw kentekenbewijs (A) in beslag nemen. U kunt daarna niet meer met uw auto rijden. 

De voertuig-gerelateerde verplichtingen blijft u houden. De Motorrijtuigenbelasting (MRB), de WA-verzekering en de Algemene Periodieke Keuring (GPI) zijn slechts enkele voorbeelden (APK). Laat u uw auto schorsen, dan hoeft u niet meet aan deze verplichtingen te voldoen. 

Nadat je de autoruiten hebt aangepast naar de wet- en regelgeving , kunt u deze op de voorgeschreven manier naar het politiebureau brengen voor een inspectie. Als de autoruiten tijdens de keuring aan de normen voldoen, krijgt u uw kentekenbewijs terug en mag u weer in uw auto rijden. 

Bronnen: 

1) https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/mag-ik-folie-of-coating-aanbrengen-op-mijn-autoruiten