Skip to content
man verwijdert de oude raamfolie voor autoruiten met de hand

Hoe verwijder ik raamfolie of tinten van autoruiten?


man verwijdert de oude raamfolie voor autoruiten met de hand

Er zijn vele voordelen van raamfolie voor auto’s, van bescherming tegen de zon tot een unieke uitstraling van uw auto. Maar zoals alle goede dingen gaat getinte folie niet eeuwig mee en moet het uiteindelijk worden verwijderd. En als u niet weet hoe u dat op de juiste manier moet doen, eindigt u met een grote plakkerige puinhoop. Er zijn twee primaire methoden om raamfolie te verwijderen: Warmte en schrapen. De beste verwijderingsmethode hangt af van de reden waarom u de folie wilt verwijderen. Welke methode u ook kiest, u moet het glas achteraf schoonmaken, omdat geen van beide technieken altijd alle lijm verwijdert.  

WAAROM MOET U DE RAAMFOLIE VAN UW AUTO VERWIJDEREN?

luchtbellen op de raamfolie van een auto

1. Vervagen: Net als elk ander type folie zal raamfolie of tint uiteindelijk vervagen door blootstelling aan UV-stralen. Wanneer dit gebeurt, is het tijd om de folie te verwijderen zodat u weer uit uw autoruiten kunt kijken.  

2. Schilferen: Na verloop van tijd kan de raamfolie of tint ook van het glas loslaten, waardoor een lelijke puinhoop ontstaat.  

3. Luchtbellen: Een ander veel voorkomend probleem zijn luchtbellen. Dit kan gebeuren door een onjuiste installatie of doordat de raamfolie oud en broos is geworden.  

Als u de raamfolie of tint verwijdert omdat deze oud is en vervangen moet worden, dan is de warmte methode waarschijnlijk het beste. Maar als u de folie verwijdert omdat deze afbladdert of bobbelt, moet u waarschijnlijk de schraapmethode gebruiken om alle lijm te verwijderen.  

WARMTE METHODE: HOE VERWIJDER IK RAAMFOLIE MET DE WARMTE METHODE?

het verwijderen van oude raamfolie met warmte methode
 • Begin met het opwarmen van de raamfolie met een haardroger of warmtepistool.  
 • Gebruik een scheermesje om de raamfolie langzaam te verwijderen.  
 • Blijf verwarmen en trekken tot alle folie is verwijderd.  
 • Reinig de ruit met zeepwater en een trekker om alle lijmresten te verwijderen.  

Schraapmethode: Hoe verwijder ik raamfolie met de schraapmethode?

werknemer gebruikt een gele schraper om lijm en vuil van het glas te schrapen om nieuwe raamfolie op een schone ruit te kunnen aanbrengen 
 • Om raamfolie te verwijderen met de schraapmethode heeft u een paar benodigdheden nodig: een schraper en glasreiniger op ammoniakbasis  
 • Begin met het besproeien van de raamfolie met de glasreiniger en laat het een paar minuten intrekken.  
 • Gebruik een schraper of mes om de raamfolie eraf te schrapen. Ga langzaam te werk en pas op dat u geen krassen op het glas maakt.  
 • Ga door met schrapen en schoonmaken tot alle tint is verwijderd.  
 • Was de ruit met zeepwater en een trekker om alle lijmresten te verwijderen.  

CHEMISCHE METHODE: HOE VERWIJDER IK RAAMFOLIE MET DE CHEMISCHE METHODE?

gebruik van handspray om de autoruiten te reinigen
 • Voor het verwijderen van raamfolie met de chemische methode heb je een paar benodigdheden nodig: rubberen handschoenen, glasreiniger op ammoniakbasis en veel ventilatie.  
 • Begin met het besproeien van de raamfolie met de glasreiniger en laat het een paar minuten intrekken.  
 • Draag rubberen handschoenen en gebruik uw vingers om de raamfolie te verwijderen.  
 • Ga door met trekken en schoonmaken totdat alle raamfolie is verwijderd.  
 • Was de ruit met zeepwater en een trekker om alle lijmresten te verwijderen.  

Lees voor gebruik de instructies op commerciële ruitenreinigers. Sommige bevatten chemicaliën die bij verkeerd gebruik het glas kunnen beschadigen. Hoe u het ook aanpakt, het verwijderen van raamfolie of tinten van uw autoruiten is een langdurig proces dat veel tijd en geduld vereist. Neem de tijd en zorg ervoor dat u het glas niet beschadigt. Als u van de problemen met de raamfolie af wilt, kunt u deze ook vervangen door nieuwe zonnewering.   

OP ZOEK NAAR EEN ALTERNATIEF ZONDER PLAKRESTEN? PROBEER SOLARPLEXIUS

Solarplexius zonnewering is een uitstekende optie voor wie zijn oude raamfolie of tinten wil vervangen. Solarplexius zonwering blokkeert 95% van de UV-stralen, waardoor het een uitstekende keuze is om het interieur van uw auto te beschermen tegen verkleuring.  

Solarplexius raamtinten worden zonder lijm op de ruiten geplaatst, zodat ze kunnen worden verwijderd en vervangen zonder het glas te beschadigen. Dat maakt het een uitstekende optie is voor wie zijn autoruiten er nieuw uit wil laten zien. Solarplexius zonweringspanelen zijn de beste optie als u op zoek bent naar korte termijn tinting en tinting van lease auto’s. Om Solarplexius te verwijderen, hoeft u alleen maar de clips te verwijderen die geplaatst zijn om de ramen in positie te houden. Daarna gebruikt u enkel een zuignap om de getinte ramen te verwijderen. Het kost maar een paar minuten, u bent niet afhankelijk van chemische oplossingen en u kunt nog steeds de zonwering gewoon weer opnieuw gebruiken.